• Ann Buysse

Rekruteren in 2019: Applicant centricity: een betere instroom door te vertrekken vanuit de kandidaat

Bijgewerkt: 3 jan 2019
De arbeidsmarkt schreeuwt om verandering. Daar waar we als werkgever steeds zijn vertrokken vanuit onze eigen nood en bijhorende job, zal het in 2019 meer dan ooit van belang zijn te vertrekken vanuit de kandidaat. Hieronder delen we enkele trends waar we met z’n allen niet meer omheen kunnen en die we best meenemen in onze HR en rekrutering strategieën. En door de Applicant Journey even ter hand te nemen, blijf je een overzicht houden op de verschillende fases die een potentiële kandidaat doorloopt vooraleer over te gaan tot solliciteren.


1. The perfect match

Wat je potentiële kandidaat wil, is een ‘perfect match’. Het gaat immers niet meer over gewoon een job, salaris, carrière, macht of status. Deze zaken worden voor meer en meer doelgroepen minder belangrijk. De laatste generaties die op de arbeidsmarkt kwam hechten veel meer waarde aan andere zaken. Net zoals jij de ideale kandidaat checkt, checkt de ideale kandidaat ook jou als werkgever. We halen er 3 elementen bij die mede zullen bepalen of een job of werkgever als perfect match zal worden beschouwd door de kandidaat.

Ten eerste is er de zingeving, de grote ‘why’ van de organisatie, dat waar we het met z’n allen voor doen. En hoe dit zich vertaalt in de persoonlijke zinvolheid, relevantie en betrokkenheid van elke medewerker.


Ten tweede is er bedrijfscultuur. Een goede ‘cultural fit’ tussen kandidaat en werkgever. Hoewel nog maar weinig bedrijven hier een aantal jaren van wakker lagen, blijkt uit recent onderzoek dat ‘cultural fit’ bij de laatste generatie schoolverlaters op nummer 1 staat, daar waar ‘compensation’ naar de vierde plaats is gezakt.


Ten derde is er het verhaal van de job zelf. De inhoud van de job en de storytelling zijn hyper belangrijk. Zowel bij het vermarkten van producten of diensten als bij het ‘vermarkten van een job’. Want dat is het, maak voor de oefening eens de vergelijking met het vermarkten van een product. Geen commerciële blabla of lege woorden maken het verschil, maar wel wat het product precies betekent en het verhaal erachter, de gebruikerservaringen en de dagelijkse werking ervan. Welke zijn de echte vragen die een kandidaat zich stelt bij het lezen van je vacature?


2. Vind en word gevonden


Post & Pray of Post & Pay? That’s just so 90’s! Stel je voor dat je niet echt actief op zoek bent naar een job, maar wel zou openstaan voor een nieuwe, leuke uitdaging. Ga je dan werkelijk vacatures lezen? Of toch, want dat is het, een kopie van een kopie van een vacature?


Medewerkers vandaag willen gevonden worden, omwille van wie ze ze zijn en wat hen en interesseert. Zorg ervoor dat je zelf communiceert richting je ideale kandidaat en dit met hetgeen hij/zij belangrijk vindt en waarde aan hecht en wat jullie zou kunnen verbinden.


Hoe doe je dat?


1. Leer eerst je ideale kandidaat kennen. Definieer je arbeidsmarktdoelgroep zo specifiek mogelijk en krijg inzicht in drijfveren, interesses en kanalen.

2. Koppel je bedrijfscultuur met je ideale kandidaat.

3. Definieer boodschappen en kanalen en hoe je je ideale kandidaat het meest efficiënt kan bereiken?

4. Zorg via een persoonlijke ervaring dat je bij je ideale kandidaat ‘Employer of Choice’ wordt.

3. Candidate experience


Het verbeteren van een werkgeversimago bij je doelgroep gaat verder dan one-shot Employer Branding initiatieven. Een belangrijke factor die je werkgeversimago beïnvloedt is de kandidaat, nl. de totale ervaring die een sollicitant opdoet met jouw bedrijf op de verschillende 'candidate touchpoints'. We zetten enkele initiatieven op een rijtje:


1. Zorg voor een duidelijk een eenvoudig sollicitatie proces. Een onduidelijk en moeilijk proces zorgt voor irritatie en is een ware afknapper is. Welke indruk wil je nalaten bij de kandidaat? Te lange sollicitatie processen en sollicitatieformulieren zijn hierbij sowieso uit den boze.


2. Verras de kandidaat op een positieve manier. Zorg ervoor dat er positief wordt gesproken over jou als werkgever. Wat kan je de kandidaat geven waardoor hij/zij zich geapprecieerd en gewaardeerd voelt? Think out of the box!


3. Neem de sollicitant serieus. Ook al is er geen match, of kiest de kandidaat voor een andere job. Kies voor een correcte, professionele en positieve communicatie. Laat hen niet links liggen en neem hen eventueel mee in een gerichte Employer Branding campagnes.


4. Persoonlijke terugkoppeling. Een persoonlijke benadering is key in elke interactie. En zeker als het gaat over sollicitaties. Komt er na een belangrijke tijdsinvestering toch een afwijzing? Zorg ervoor dat dit persoonlijk en correct gebeurt.


4. Authenticiteit en transparantie: The Value AlignmentMet The HR Marketers geloven wij dat rekruteren gelijk is aan marketing. Het gaat er om de juiste boodschap te brengen bij het juiste publiek. Dit zorgt ervoor dat je als werkgever meer Employer Awareness creëert en stapsgewijs top-of-mind wordt bij je doelpubliek. Maar… er is een MAAR. Je boodschap dient authentiek en waarheidsgetrouw te zijn. Je wil namelijk geen situatie waarin je externe communicatie haaks staat op je interne werking. Naast een optimale communicatie van je Employee Value Proposition (EVP) richting doelgroep is het blijvend werken aan de motivatie en tevredenheid van de medewerkers (Operational Values) van heel erg groot belang. Een motiverende bedrijfscultuur trekt immers steeds nieuwe kandidaten aan.


Een groot voordeel van recruitment marketing is ook dat het vaak een mooie opportuniteit biedt voor het versterken van je algemene bedrijfsmarketing, je Customer Value Proposition (CVP). Als je boodschap richting kandidaten gelijkloopt met de boodschap richting potentiële klanten, zal deze versterkend werken. Wij spreken over de ‘Value Aligment’ waarbij Customer Value Proposition, Employee Value Proposition en Operational Values op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken.


The HR Marketers

VAT BE0712840825

info@thehrmarketers.com 

Call us on + 32 473 72 02 66

The HR Marketers

Kruispolderstraat 9,

9981 Sint-Margriete

  • Facebook Social Icon